Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tekutiny

11. 3. 2009

O tekutinách stručně a s dodatkem

 

Voda, woe!

 Obsah vody v těle je u mužů asi 60% u žen pak kolem 50%, pro lepší představu uvedeme, že třeba mozek je tvořen vodou ze 70%, taktéž svalstvo, kostra (ne Já!!!) 28% a třeba tuk 23% vody.Obrazek

Na tento obsah vody v lidském těle a jeho rozdělení musí být brán zvláštní zřetel, obvzlášt pak při sportu.Obecným pravidlem je, že se člověk nedostatečně zavodňuje – čeká až se dostaví žízeň, což už samo o sobě svědčí o nevyváženosti organismu.Při túře v horách je nutné vypít nejméně 4 litry tekutiny denně, pravidelně a nejvíce ráno a večer.


Nedostatek vody podporuje dehydrataci.

 

Přírůstek nebo úbytek tělesné váhy

 je možný pouze přibýváním nebo ztrátou tuků a svalové tkáně nebo vody.Zmenšování svalové tkáně je u nás „sportovců“ samozřejmě nežádoucí, taktéž se těžko loučíme s pěstěným pivním pupkem.Rozhodující tedy budiž obsah vody, tedy množství H2O uložené k potřebě jednotlivých tkání.Nedodržováním pitného režimu silně omezujeme naši výkonnost.O 2% méně vody ovlivní tělesné a duševní vlastnosti, 5-ti% úbytek působí výrazné poruchy a 10% úbytku může být smrtelné – samozřejmě vzhledem k váze těla!!! (př.: horký den, vyjedeme si na kole ke 20km vzdálené Berounce - jenom pocením a vydechováním ztratíme sirka 2-3 litry vody, což u 70kg čééka odpovídá 3 – 4% úbytku).Ve vyšších polohách je ten účinek vlivem studeného a suchého vzduchu ještě zesílen, neboť je zapotřebí většího množství vody ke zvlhčení vdechovaného vzduchu.Proto pijeme častěji, v malém množství a dříve, než pocítíme žížeň.

 

Pravidla požívání tekutin ve sportu:

  1. dostatečný přísun vody již 24 hodin předem
  2. příjem tekutin do 30min před počátkem sportování, aby se doplnila zásoba
  3. o tři řádky výše – často a málo
  4. teplota mezi 15 a 22°C (zde nerozepsáno proč ???)
  5. při delším sportovním výkonu obohacujeme vodu elektrolyty a uhlohydráty.

 

Energie

Jak už napsal Klobouk mozek potřebuje energii a tu mu dáme /pouze a jenom/ uhlohydráty, které si tělo zásobuje ve formě glykogenu v krvi (odtud jej mozek čerpá).Tato zásoba je po 1,5 – 2 hodinách intenzivního zatěžování zřetelně snížena a to poté vede k nedostatku cukru v krvi, tzv. hypoglykemii, nebo třeba ke zkolabování z hladu.

 

Co tedy pít?

Vodu (bez oxidu uhličitého) nebo jablečný výstřik (v poměru 1:3, jablšťafka:voda, nebo v poměru 1:5 s 3-6 lžičkama rozpustných biovloček – snadno rozpustná celozrnná ovesná výživa)-což zní hrozně.

Při teplém počasí jen lehce slazené nápoje, v zimě sladší.

Voda vznikající táním sněhu nebo ledu napomáhá vzniku křečí a poruch trávicího ústrojí, neboť prakticky neobsahuje minerální soli.Musí být tedy doplněna o rozpustné minerální soli nebo je podat v jídle.

Obrazek

O pivu jsem toho našel tolik, že by z toho bylo na kapitolu zvlášť.

 









-

Ještě dodatek ke Glykemickému indexu:

 ten nám poskytuje informaci o rychlosti vstřebávání potravin, které obsahují uhlohydráty, a účinku na hladinu krevního cukru.Pro déletrvající aktivity jsou doporučovány potraviny, které se vstřebávají pomaleji.

Např. hroznový cukr může vést ke krátkodobému velkému vzestupu hladiny krevního cukru, proti čemuž se organismus brání zvýšenou produkcí insulinu.Z toho vznikající hypoglykemie silně snižuje výkonnost!!!

 

fušující Costra

(s použitou literaturou: Fit na hory a Hory-vášeň a profese)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

costra

počkej, počkej,11. 3. 2009 12:47

to je pro šeroslepý :o)

poznámka

Kobr,11. 3. 2009 12:45

Costra zmenši to písmo, máš tam font jak z titulní stránky ohníčku :)))))

.....

kobr,11. 3. 2009 12:43

Potlesk.....

taky budu muset něco zpracovat....pracovní název...."Bůček light"