Jdi na obsah Jdi na menu
 


Chamonix 2018

10. 10. 2018

Vylezen Cosmique Icefall (III, TD+ 5), kde podobně jako v Ötztalu podstatně chyběl led. Přesto po počátečních odrazujících mixových obtížích v převislých stupních, zarážíme špičky zbraní do kousku kolmáče a užíváme si trošky toho ledu co zbylo, inu co zbývá. Z vrcholu Eperonu neriskujeme zachycení lan do drátů vysokého napětí a slaňujeme výstupovou cestou.

Následující den v brzkých ranních hodinách startujeme ku vrcholu Trainglu cestou Contamine-Grisolle (II AD, WI3, 65°). Podmínky jsou v cestě luxusní a na vrcholu Trianglu stojíme v parádním čase. Neotálíme a rozhodnutí dojít až na vršek Taculu je mlčky odsouhlasen. Nad hranicí čtyřtisíce metrů se podmínky rapidně mění a místo šlapání po křupavého firnu se začínáme brodit po kolena krupičkou, místy i po pás. Dalších sto vejškovejch nám sebere uspořený čas a tak padá rozhodnutí otočit to. Sestup diretkou severní stěny Taculu je téměř rutinou, brzdí nás jen místy ledové plotny a jedna menší trhlina. 

Poslední den už jen lenošivě pozorujeme lezce v Eperonu (Voie Rébuffat), balíme skříňe a z vyhlídkové věže Midi se loučíme s Valeé Blanche.

Účast: Pančo, Kostěj

 

Foto: ZDE