Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ledová sezóna 2022

21. 4. 2022
Leden - údolí Pitztal v Rakousku. První den nalézáme do místní klasiky Klockelefall. Ledopád má hlavní část 200m dlouhou v celkové obtížnosti WI4. Dalo by se ještě popojít korytem k nejvyššímu rampouchu, ale je celý na slunci a v trubicovém stavu v nás nevyvolává lezitelný dojem. Druhý den po vydařeném večírku na Ludwigsburgerhütte nalézáme do další klasiky Lubisfall (rovněž WI4) s razantním zpožděním se proplétáme mezi 3 družstvy a čtvrté nám funí na zátylek. Po třetí délce to vzdáváme a slaňujeme dolu. I tak máme nějakých 120m vylezeno. Spokojeni odjíždíme k domovu.
Únor - Colfosco, Dolomity. Vybíráme si oblast ledopádů v blízkosti Colfosca, tedy pod slavnou Sellou. V sobotu začínáme Lujantou, 120m v obtížích WI5 a po slanění přecházíme na sousední Pisciadu se 130m za WI4+. Na obou ledech jsme úplně sami. Spíme v autě na parkovišti u Restaurace Mesoles s vynikajícími noky, weissbeerem a hruškovým šňapsem.
V neděli popojedeme přímo do Colfosca odkud v houfu s dalšími nadšenci vyrážíme pod ledopády dominujícím nad údolní stanicí lyžařského střediska. Vybrán je Schwert des Damokles, ve kterém už visí dvě dvojice a další se chystá. I oba vedlejší vpravo již mají plnou obsazenost. Čekat se nám nechce tak nastupujeme do shovaného no-name ledu vlevo od Damokla. Nástup 5m v kolmici, pak již snadný přechod pod další stupeň. Obtíž je za WI3, ale závěr vypadá výživněji. Bohužel zcela mokrý. Vybírám vlevo kolmý 12m sopouch a na dva šrouby z mixovou dopomocí uděláme variantu za WI6-/M5.
 
Nabroušeným cepínům ZDAR!
Duo Pa- Ko
 
Foto: Pitztal / Colfosco